לפני כמה עשרות שנים, לא בכל בניין מגורים היו מרפסות. רק בשנים האחרונות, קשה לראות בנייני מגורים ללא מרפסות. הסיבה היא כי בניית מרפסות בראשון לציון ובכל שאר הערים בארץ, משדרגת את ערך הדירה. אנשים אוהבים לשבת במרפסת דירתם, המרפסת מעלה את איכות החיים וכן, מגדילה גם את שטח הדירה. במקרה ואתם גרים בבניין ישן ומעוניינים לשדרג אותו, יש לדעת, כי על פי חוק התכנון והבנייה, ניתן יהיה להוסיף מרפסת בשטח של בין 12-30 מ"ר, וזאת על פי זכויות הבנייה שנוצלו בעת בניית בניין המגורים.
כיצד מתחילים את הלך בניית מרפסות בבניין מגורים?
אם אתם בעלי דירות בראשון לציון, שאין בו מרפסות, במידה ודיירי בניין המגורים החליטו כי הם מעוניינים לשדרג את הבניין ואת דירותיהם, זה הזמן לחפש קבלנים לבניית מרפסות. תחילה, יש להשיג את הסכמת הדיירים. אם כולם מעוניינים להוסיף מרפסת, ניתן יהיה לבנות מרפסות אשר נשענות על מרפסות נמוכות יותר. אם לא כל דיירי הבניין מסכימים, האופציה השנייה היא מרפסות תלויות, אך גם במקרה זה, יש לאסוף את חתימות הדיירים. במידה ועברתם את שלב החתימות, יש לתכנן את המרפסות. מהנדס הבניין שעובד עם הקבלן, יוציא היתר בניה מהוועדה לתכנון ובניה בראשון לציון. אישורי הבנייה, יצטרכו להינתן גם מהרשות המקומית או העירייה. בעיריית ראשון לציון, תקבלו היתר בנייה למרפסות, אשר יגדיר את קווי המתאר המקסימאליים שאסור יהיה לחרוג מהם.
השלב הבא – תכנון המרפסות
יש לקבוע כאמור את קווי המתאר של המרפסות לדוגמא: מרפסת מרובעת, מרפסת בצורת "רייש" וכדומה. יש לתכנן את גובה קיר המרפסת, מעקה וריצוף. מומלץ כי אדריכל יהיה מעורב בתכנון בניית מרפסת בבניין משותף בראשון לציון. האדריכל יוכל לתת רעיונות ויוכל לומר לכם אילו מגבלות קיימות. כל בניית מרפסת חייבת את האישור של מהנדס הבניין. חשוב לציין, כי קיימות שיטות בנייה שונות למרפסות השיטה של הבנייה ,תצטרך להתאים לתנאי השטח בבניין, לטעמם של הדיירים יש להתחשב בגודל הבניין, למשקל שהמבנה יכול לשאת ואז, מהנדס בניין יוכל להחליט איזה סוג של מרפסת יהיה המתאים ביותר.ישנן שתי סוגי מרפסות, הראשונה היא מרפסת בטון, אשר בנויות מברזל ובטון וישנן מרפסות תלויות, שהן בנויות מברזל מגולוון ומיוצרות במפעל.
תוספת של מרפסת – השקעה כדאית
חשוב לציין כי,בניית מרפסות בבית משותף , מהווה השקעה כדאית. אם מדובר במשקיעים למשל, מחיר השכירות יעלה וכן ערך הנכס יעלה בהתאם. אם אתם שואלים לגבי היטל השבחה יש לפנות לשמאי שיוכל לומר לכם במדויק מה העלות של היטל ההשבחה. לכל דייר בבניין, חשוב הנוף וכן, ניתן ליצור פיסת גן עדן קטנה במרפסת, באמצעות צמחייה מתאימה ואפילו שולחן עם כיסאות שניתן יהיה ליהנות מהקפה בכל בוקר, או כאשר שבים מהעבודה. יש לציין כי תוספת מרפסת, עשויה להעלות את ערך הדירה ב-20%, כך שההשקעה תהיה משתלמת מאוד.
מה כדאי לכם לבנות מרפסת תלויה או מרפסת עמודים?
זוהי שאלה טובה ולכן, נעמוד על הכדאיות, היתרונות והחסרונות בשני סוגי המרפסות. נתחיל עם מרפסת עמודים. מרפסת זו היא מרפסת שבנויה בבנייה רטובה. זוהי שיטת בנייה ישנה יותר, אשר כוללת העמסת משקל כל המבנה. הבנייה כוללת יציקות בטון,ף שימוש במוטות ברזל ומלט. כל מרפסת, נתמכת במרפסת שממוקמת תחתיה. שיטה זו של בניה אורכת זמן רב ויהיה צורך בהקמת פיגומים. מרפסת תלויה לעומת זאת, היא מרפסת שנבנית בשיטת "הבניה היבשה". זוהי שיטת בניה מתקדמת כאשר משקלה הוא קל יותר, מה שאינו מעמיס על בניין המגורם. המרפסות מיוצרות במפעל וכוללות קורות פלדה שניתן לחבר או לתלות אותן. העלות של המרפסת התלויה תהיה יקרה יותר מאשר מרפסת עמודים.
כמה עולה תוספת מרפסות לבניין?
קשה לענות על השאלה, היות והמחיר משתנה. עלות בניית מרפסת בראשון לציון, תלויה בקריטריונים שונים. נתחיל בכך שהמחיר תלוי בסוג הבנייה, או יותר נכון סוג המרפסת. שמו לב, כי ההשקעה היא לטווח הארוך. גם מורכבות הפרויקט מהווה נדבך חשוב. יש לקחת בחשבון, כי גם האלמנטים השונים שיכללו המרפסות עשויים לשנות את המחיר. למשל החומרים שמהם עשוי המעקה של המרפסת, אם אלומיניום זכוכית וכדומה. רק לאחר שהדיירים יגיעו להחלטה, תוכלו להתחיל לחפש הצעות מחיר, כאשר הנתונים כבר בידיכם. יש לדעת בנוסף, כי חלוקת התשלומים תתבצע לפי ההתקדמות של הבנייה. יש לשלם בכל שלב של בניית המרפסות.
הידעתם? – החוק קובע כי מגיעה לכם מרפסת
על פ תיקון 101 לחוק התכנון והבניה, אשר נקרא גם "חוק המרפסות", לכל בניין קיים, ניתן יהיה להוסיף מרפסות פתוחות, כאשר גודל המרפסת הוא 12 מ"ר. הוספת מרפסת שמש בבניין מגורים, מגדיר את השטח המרבי שהוא 12 מ"ר, אך ניתן יהיה להגדיל מרפסות קיימות מעבר לגודל זה, ואפילו אפשר יהיה להכפיל את שטחן של המרפסות. יש לתכנן את המרפסות כך, שהן תיבנינה בהמשך לסלון, כך שהיא תתחבר לכל מפתח סלון בכל דירה.
הוספת מרפסות לבניין – חברת בנייה או קבלן?
לאחר שכבר הבנתם כי כי בניית מרפסות הפכה למבוקשת מאוד בישראל, יש להבטיח כי המרפסות יענו על צרכיהם של כל דיירי הבניין. על מנת להבטיח לעצמכם כי המרפסות יענו על צרכיכם, יש לפנות אל חברת בנייה ולא לקבלן פרטי. לחברת בנייה, קיימים הרבה יותר משאבים מאשר לקבלן פרטי. כמו כן, חברת בנייה, תסיים את בניית המרפסות מהר יותר מאשר קבלן. למעשה מדובר בתוספת בניה כך שעליכם כדיירי הבניין, לחשב גם את זמן המהלכים הדרושים לבניית המרפסות, כגון: סיום חתימות הדיירים בבניין, התירי הבניה, ומהלך הבנייה עצמה.